REPUBLIKA SRPSKA

Ovogodišnji Banjaluka festa biće održan od 4 do 6. jula na tvrđavi Kastel. Glavna zvezda otvaranja je muzički virtuoz na violončelu Stjepan Hauser.

Trebinje, zbog svog geografskog položaja, blage klime i lepote, sve češće je izbor i za organizaciju velikih skupova – naučnih, političkih, kulturnih.

Počele su aktivnosti u okviru realizacije projekata osvjetljenja banjalučke tvrđave Kastel. Na ovaj način svi posetioci će moći uživati u razgledanju tvrđave i u večernjim časovima.

Nekada jedno od najposećenijih mesta u bivšoj Jugoslaviji, lokacija na kojoj je sniman jedan od najskupljih filmova jugoslovenske kinematografije i pre svega poprište odlučujuće bitke u II svetskom ratu, memorijalni

Na Svetskom turističkom filmskom festivalu u Japanu, film o Banjaluci “Razglednica iz Neodoljive” osvojio je još jednu nagradu u konkurenciji od preko 1.000 prijavljenih filmova za internacionalnu kategoriju.

Etno-turizam u Republici Srpskoj iz godine u godinu stiče sve veću popularnost. Prošla godina je bila rekordna po broju poseta, čime  su se etno sela vratila na turističku mapu.

Trebinje je po drugi put dobilo nagradu “Golden star” za najbolji promotivni turistički video u okviru takmičenja “The Golden City Gate 2024” u Berlinu.

U sklopu najvećeg svetskog sajma turizma ITB Berlin, na bosansko-hercegovačkom štandu predstavljen, izmešu ostalih turističkih ponuda, Projekat razvoja održivog turizma.

Ministarstvo turizma Republike Srpske je donelo rešenje kojim se grad Trebinje, na osnovu utvrđenih i ispunjenih kriterijuma,  proglašava turističkim mestom.

Kongresni turizam je razvojna šansa Republike Srpske – rečeno je na promociji “Jahorina ekonomskog foruma” u Beogradu.