Gde ide otpad sa kruzera?

Kruzeri
Hrvatska dobrim delom živi od turizma. Međutim, zbog velikog broja ljudi na ulicama i plažama, posledice se osećaju i u vidu smeća. Ali mnogi postavljaju još jedno pitanje: Gde odlazi sav otpad sa kruzera?

Jadran je, naime, zatvoreno more, pa se namece pitanje sta se dogaa sa otpadom na turistickim brodovima, kruzerima… Prema zakonu, svaki brod mora da ima rezervoar, mora da ima ventil da ga zatvori i otvori. Meutim, ne postoji infrastruktura na kopnu koja to moze prihvatiti. – nama jedino ostaje da mi to pustimo u more. Istina, ne u lukama, nego na otvorenom moru – objasnio je jakov kolanovic, potpredsednik ceha brodoprevoznika hrvatske, a prenosi telegragf.

Ako u lukama, marinama i pristanistima nije osigurano mesto za praznjenje rezervoara, brodovi bi takve vode trebalo da ispustaju dvanaest nautickih milja od obale ili tri, ako imaju cistac. Dvanaest nautickih milja od obale i natrag za brodove koji idu, na primer, osam cvorova – znaci nesto manje od tri sata plovidbe. Najveci problem je sto se ovakve stvari resavaju na razlicite nacine, ali ne i sistemski.

Podeli na:

Pogledajte još:

Avionsko sedište 11A?

Zbog čega nikad ne treba da rezervišete sedište 11A u avionu? Ovo sedište eksperti za putovanje nikako ne preporučuju, a